25-26 квітня у Брюсселі під спільним головуванням Ірини Геращенко від імені Верховної Ради України та Андрея Плєнковіча від імені Європейського Парламенту відбулось Третє засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (ПКА). У засіданні взяли участь народні депутати України – члени української частини ПКА, депутати Європейського Парламенту, представники Уряду України та Європейської Комісії. До участі в засіданні було також запрошено Співголову Платформи Громадянського суспільства Україна-ЄС.

Учасники засідання обговорили актуальні питання порядку денного відносин України з ЄС, обмінялися думками щодо: політичної ситуації в Україні, безпекової та гуманітарної ситуації на сході України та в Криму, виконання Мінських домовленостей,  стану імплементації  Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, початку застосування ПВЗВТ з 1 січня цього року, питань перспектив запровадження безвізового режиму для громадян України вже в цьому році, здійснення реформ в Україні та низки інших питань секторального співробітництва.

Крім цього, в рамках засідання відбувся публічний захід, присвячений 30-й річниці Чорнобильської трагедії, в якому взяли участь представники ДП НАЕК Енергоатом та громадських організацій, що займаються питаннями ядерної безпеки України. 

Сторона ЄП привітала Україну з новопризначеним Урядом та висловила сподівання, що він продовжуватиме проєвропейський курс держави. Зокрема, було відзначено появу в новому уряді посади Віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, яку обійняла колишній член ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Члени Української частини поінформували європейських партнерів про здійснення реформ в Україні, зокрема, конституційної, судової, виборчої, заходів з боротьби з корупцією, а також реформи державного управління.

Сторона ЄП позитивно відзначила впровадження реформ в Україні, зокрема, прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації влади, відзначивши, зокрема, необхідність завершення процесу децентралізації. Було позитивно оцінено кроки із створення належного законодавчого та інституційного підґрунтя боротьби з корупцію. В той же час, наголошувалося на необхідності належної імплементації прийнятого законодавства.    

Одним з ключових питань обговорення стала ситуація на Донбасі та гуманітарна криза, яка стала наслідком військової агресії РФ проти України та окупації Криму. Сторони висловили спільну позицію щодо необхідності повного і беззастережного виконання Росією зобов’язань в рамках Мінських домовленостей, зокрема, тривалого і всеосяжного припинення вогню, верифікованої і суттєвої демілітаризації Донбасу, забезпечення вільного і безпечного доступу СMM ОБСЄ до всіх неконтрольованих територій, повноцінного моніторингу СMM ОБСЄ непідконтрольної частини кордону, повної демілітаризації під ефективним міжнародним контролем, виведення всіх іноземних військ, роззброєння всіх незаконних збройних формувань з паралельним наданням амністії, обміну всіма заручниками та незаконно утримуваними особами, в першу чергу, вирішення питання стосовно Надії Савченко.

В цьому контексті члени ПКА констатували необхідність збереження санаційного режиму по відношенню до Російської Федерації до повного та беззастережного дотримання нею Мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

За підсумками 3-го засідання ПКА було прийнято Заключну Заяву та Рекомендації.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30