Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв відвідав Великобританію й  провів ряд зустрічей з політиками, громадськими діячами та представниками бізнес спільноти, а також  вивчив зсередини механізми роботи Парламенту Англії.

Поїздка до Великобританії відбулася на запрошення та за організаційної підтримки Вестмінстерської фундації за демократію (Westminster Foundation for Democracy www.wfd.org).

Як зазначив Сергій Алєксєєв, Парламент Англії, історія якого налічує сотні років, є яскравим прикладом для вітчизняного політикуму саме державницького підходу, коли інтереси країни не можуть бути ущемлені в догоду чиїхось персональних інтересів чи амбіцій. "Вважаю, що саме такий підхід зараз потрібен Україні, тому що спроби "розгойдувати" човен деякими політичними силами в першу чергу б'ють по країні, завдаючи їй серйозної шкоди і на світовому рівні", - сказав він.

Парламентарій наголосив, що країнам з розвиненою демократією характерно публічне широке обговорення важливих тем. На даний момент для Англії такою темою є можливість виходу з ЄС. Це пов'язано з тим, що Англія втомилася бути донором ЄС, а також з постійно зростаючою кількістю мігрантів. Водночас за його словами, на захист членства в ЄС під час зустрічі з бізнес спільнотою Йоркшира британці наводили ситуація в Україні, наголошували на важливості збереження колективної системи безпеки.

"Ми вдячні за розуміння гостроти ситуації і за підтримку,  і нам важливо, що ця тема актуальна для Великої Британії, адже насправді Росія воює не з Україною. Вона воює з усім цивілізованим світом, у тому числі і з ЄС, і США, з західними цінностями та демократичними принципами, які вибудовувалися століттями, і робить це на території України ", - сказав він.

Крім того, Сергій Алєксєєв зазначив, що на думку багатьох політиків і експертів, членство Великої Британії в ЄС дасть змогу зберегти не лише європейські цінності, а також створить можливості вільного ринку для бізнесу і гарантії стабільності для наступних поколінь. І саме до цього прагне Україна, підписавши угоду про Асоціацію з Європейським союзом.

Окрім того, під час свого перебування у Великій Британії Сергій Алєксєєв зустрівся з суддею Королівського суду Йоркшира Роджером Томасом, з яким обговорив питання функціонування судової системи та її реформування. "З огляду на те, що саме тема реформи правосуддя стоїть однією з перших в нашому порядку денному, нам так важлива експертна думка практикуючих суддів та юристів з різних країн, щоб зробити українську судову систему максимально ефективною та продуктивною. Упевнений, що проаналізувавши світовий досвід ми вийдемо на оптимальну модель", - сказав він.

Напередодні Сергій Алєксєєв в Лондоні взяв участь в засіданні "круглого столу", присвяченому Україні, на якому також були присутні лорди та члени палати громад. Учасників заходу цікавила політична ситуація в Україні, стан реформ та короткострокові і довгострокові перспективи. народний депутат розповів про виконання Україною Мінських домовленостей, внесення змін до Конституції в частині децентралізації та правосуддя, а також про перебіг антикорупційної реформи.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50