Верховна Рада України конкретними кроками рухається уперед на шляху відродження парламентаризму та інституційної спроможності влади в Україні. Про це заявив Голова Парламенту Володимир Гройсман під час презентації ініціативи "Відкритий парламент" у п'ятницю.

"Ми повністю сповідуємо принципи, закладені у Декларації, і будемо конкретними кроками рухатися уперед, щоб український Парламент став насправді інституцією, з якої почнеться відродження як парламентаризму, так і інституційної спроможності влади в Україні", - заявив він, коментуючи приєднання Верховної Ради України до Декларації відкритості парламенту.

Голова Парламенту зазначив, що вважає однією з найголовніших проблем України на сьогоднішній день інституційну слабкість влади та її неспроможність виконувати якісно свої функції. Саме тому важливо, аби український Парламент змінювався, наголосив В. Гройсман. За його словами, лише зміна самої системи дозволить викорінити проблеми, що існують сьогодні у Верховній Раді. "Потрібно завжди реформи починати з себе", - зауважив він.

У цьому контексті Голова Парламенту поінформував, що вже зараз триває внутрішня реформа Верховної Ради у рамках Меморандуму про взаємодію з Європейським Парламентом, підписаному у минулому році. Зокрема, у його рамках була створена спеціальна Місія з оцінки потреб очолювана П. Коксом, яка на цьому тижні завершила свою роботу.

В. Гройсман зазначив, що за результатами роботи Місії Європейського Парламенту наприкінці лютого буде презентований спільний звіт та План дій, який міститиме 7 розділів щодо сфер реформування, зокрема: зміни законодавчого процесу і спроможності Верховної Ради, підвищення контрольної функції Парламенту, запровадження відкритості та публічності перед громадянами, а також дієвих механізмів забезпечення діалогу всередині Парламенту, етики та поведінки у Верховній Раді, адаптацію законодавства до принципів Європейського Союзу та підвищення інституційної спроможності адміністративного апарату.

"Наша мета - побудувати якісний, сучасний, європейський Парламент, який буде націлений на прийняття якісних, професійних рішень, який буде націлений на те, щоб впроваджувати реформи. Ми маємо бути ефективними, оперативними, прозорими і відкритими для суспільства", - підкреслив він.

В. Гройсман поінформував, що у Верховній Раді уже упроваджується система Електронного парламенту, що включає модернізацію та технічне переоснащення, навчання персоналу та народних депутатів, а також упровадження системи на усіх автоматизованих робочих місцях, що розпочнеться з вересня нинішнього року.

Окремо Голова Парламенту відзначив ефективність співпраці Парламенту з громадянським суспільством та експертним середовищем, які "відчувають конкретні потреби, які нам потрібно впроваджувати", на шляху реформування. "Ця взаємодія об'єднана на те, щоб отримати якісний результат", - зазначив він та подякував присутнім експертам, активістам та міжнародним партнерам за підтримку і небайдужість до українського Парламенту. 

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30