Голова Верховної Ради України В.Гройсман, відкриваючи засідання, зазначив, що питання стосовно децентралізації адміністративних послуг є надзвичайно наболілим. За його словами, з 2010 року  по 2013 рік центральною владою в Україні провадилась абсолютно чітка, усвідомлена політика щодо централізації послуг, утискання органів місцевого самоврядування і звуження їхніх повноважень з точки зору надання послуг на місцевому рівні.

В.Гройсман висловив переконання, що створення центрів адміністративних послуг з широкими повноваженнями і великим ступенем відповідальності сприятиме задоволенню потреб людей, які мають отримувати швидкі й доступні публічні послуги.

У заході взяли участь міністр юстиції П.Петренко, Голова Одеської ОДА М.Саакашвілі, народні депутати, представники громадськості та експертного середовища (РПР, Центр протидії корупції, Асоціація міст України, Асоціація забудовників України тощо).

Голови профільних комітетів доповіли про стан готовності законопроектів, підготовлених до розгляду в другому читанні. Це - проекти законів: "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансової забезпеченості надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування" №2981, "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" №2982; "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" №2983, а також законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг" №2984.

Міністр юстиції Павло Петренко у виступі зазначив: "В Україні завжди формувалася дуже централізована система сервісів. Більше того, починаючи з 2014 року влада зайняла дуже активну позицію по ще більшій централізації і бюрократизації цих сервісів".

П.Петренко нагадав, що Міністерство юстиції -  перше міністерство, яке пішло шляхом кардинальної зміни системи. "Ми повністю відмовляємося від функції  реєстрації бізнесу і нерухомості. Це дуже важливо. Після прийняття цих законів жодної функції щодо реєстрації нерухомості і бізнесу Міністерство юстиції не буде здійснювати", - наголосив він.

П.Петренко висловив сподівання, що ця реформа буде успішною з двох причин: вона буде невідворотною і реально спростить для кожного українця отримання якісного сервісу з реєстрації бізнесу і нерухомості.

Голова Одеської ОДА М.Саакашвілі підтримав прийняття запропонованих законопроектів. Він також розповів про діяльність Центру надання адміністративних послуг, який нещодавно почав діяти у м. Одесі. З практичного досвіду, за його словами, є два питання, які необхідно вирішити для того, щоб цей і подібні центри успішно надавали послуги: це делегування повноважень іншим органам і оплата праці.

Промовець зазначив, що законодавче врегулювання цих питань також необхідно вирішити  для започаткування інших сервісів.

Учасники засідання обговорили законопроекти, опрацьовані  профільних комітетах напередодні їх розгляду в другому читанні.

Народні депутати підтримали прийняття проектів, спрямованих на вдосконалення чинного законодавства у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу.

Голова Верховної Ради України В.Гройсман, підсумовуючи обговорення, зазначив: "Ми йдемо до цього рішення з 16 травня 2014 року". Він нагадав, що це було перше рішення уряду стосовно децентралізації послуг. За його словами, минуло більше року для напрацювання базового пакету законів, тому, що стара система опирається, але треба поставити у цьому питанні крапку.

В.Гройсман звернув увагу на те, що зараз діє понад 300 таких послуг. "Це нереально. Коли люди мають бігати, щоб отримати довідку на довідку… Тому розширення можливостей, розширення конкуренції в цьому питанні є важливим", - зазначив він і додав "Ми демонтуємо стару радянську маразматичну систему і побудуємо абсолютно нову, європейську, прозору".

В.Гройсман звернувся до депутатських фракцій, груп, Апарату з проханням доопрацювати законопроекти і внести їх на розгляд парламенту вже в цей четвер.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18