Захід відбувся під головуванням народного депутата України, першого заступника голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського.

В роботі "круглого столу"  взяли участь народні депутати України – члени Комітету Кацер-Бучковська Н.В., Підлісецький Л.Т., Рябчин О.М., представники секретаріату Комітету, Міненерговугілля, робочої групи розробників законопроекту «Про ринок електричної енергії в Україні», НЕК «Укренерго», ДП «Енергоринок», виробники електроенергії з відновлювальних джерел енергії: на об’єктах біоенергетики, вітроенергетики, малих ГЕС, сонячної енергетики, Центру ім. Разумкова.

Під час заходу обговорювалося положення законопроекту щодо відповідальності за не відповідне балансування  електроенергії виробників з відновлювальних джерел енергії.

Представники виробників, які виробляють електричну енергію з енергії вітру та сонця, заявили, що питання відповідальності  – це внутрішнє питання для кожної країни, оскільки з 28 країн –членів ЄС у 16 країн така відповідальність встановлена, в інших – 12 країн такої відповідальності немає.

Проектом Закону «Про ринок електричної енергії України» передбачено, що відсоток відшкодування виробниками, які виробляють електричну енергію на об'єктах електроенергетики, що використовують енергію вітру та сонячного випромінювання, яким встановлено "зелений" тариф, і які входять до складу балансуючої групи виробників за "зеленим" тарифом, вартості їхніх небалансів гарантованому покупцю складає:

до 31 грудня 2018 року – 0 %;

з 1 січня 2019 року – 50 %;

з 1 січня 2020 року – 100 %.

Така норма, з точки зору  виробників електроенергії з енергії вітру та сонячного випромінювання, не є справедливою і негативно вплине на розвиток цих видів ВДЕ та інвестиційну привабливість зеленої енергії в Україні.

Нормами законопроекту передбачено, що:

-  до 2025 року відшкодування виробником, який виробляє електричну енергію на об'єктах електроенергетики, що використовують енергію вітру, та входить до складу балансуючої групи виробників за "зеленим" тарифом, вартості його небалансу гарантованому покупцю здійснюється у разі відхилення фактичних обсягів відпуску електричної енергії такого виробника від його добового графіку відпуску електричної енергії більше ніж на 10%.

- до 2025 року відшкодування виробником, який виробляє електричну енергію на об'єктах електроенергетики, що використовують енергію сонячного випромінювання, та входить до складу балансуючої групи виробників за "зеленим" тарифом, вартості його небалансу гарантованому покупцю здійснюється у разі відхилення фактичних обсягів відпуску електричної енергії такого виробника від його добового графіку відпуску електричної енергії більше ніж на 5%.

Виробники електроенергії з енергії вітру та сонячного випромінювання зазначали, що враховуючи неточність прогнозів погоди та неможливості в Україні найближчим часом запровадити сучасне програмне забезпечення та прилади, які дозволяють робити точні прогнози погоди, вони  не можуть передбачити відхилення фактичних обсягів відпуску електричної енергії гарантованому покупцю від прогнозованих. На їх думку ці вартості небалансів є надмірно високими і потребують обговорення.

Крім того, представники виробництва електроенергії на мікрогідроелектростанціях, міні гідроелектростанціях та малих гідроелектростанціях висловили своє занепокоєння низькими преференціями для них, які закладені в проекті закону.

Представники робочої групи розробників законопроекту «Про ринок електричної енергії в Україні» зазначили, що законопроект погоджено з заінтересованими ЦОВВ та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства і наразі знаходиться на розгляді Кабінету Міністрів  України. Найближчим часом він буде зареєстрований у Верховній Раді України. Питання підняті на круглому столі потребують обговорення з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства та погодження з ЦОВВ, зокрема, з Мінфіном.

За підсумками обговорення було ухвалено рішення: представникам виробників електроенергії з відновлювальних джерел енергії до 16.10.2015р. подати до Комітету консолідовані пропозиції щодо змін до проекту закону «Про ринок електричної енергії України». 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30