До складу української делегації ввійшли народні депутати України А.Герасимов (глава делегації), Н.Агафонова, С.Висоцький, Г.Гопко, М.Найєм, І Попов, О.Семерак та Н.Шуфрич.

У роботі XXІV Щорічної сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ, головною темою якої є «Пам’ятаючи про принципи Гельсінського заключного акту» - основного документу ОБСЄ, Гельсінського заключного акту, який був підписаний у столиці Фінляндії у 1975 році, беруть участь понад 300 парламентаріїв з 57 країн - учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі та представники багатьох асоційованих країн і міжнародних організацій.

Пряма трансляція сесії (мовою оригіналу):


З вітальними промовами до учасників форуму звернулися Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо, Міністр закордонних справ Фінляндської Республіки Тімо Сойні та Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва.

Президент Фінляндської Республіки у виступі відзначив нагальну необхідність врегулювання ситуації в Україні, яка порушує безпекову архітектуру в Європі. За його словами, найголовнішою метою на сьогодні є дотримання припинення вогню на сході України. С.Нііністьо наголосив, що Мінські домовленості є єдиним шляхом мирного розв’язання конфлікту.

Міністр закордонних справ Тімо Сойні також відзначив важливість імплементації Мінських домовленостей, які є передумовою для забезпечення стійкого миру, підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.

Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва у виступі наголосив, що дії  Росії щодо  України повністю порушили принципи Гельсінського заключного акту, відзначивши неможливість врегулювання кризи без безпосередньої участі Російської Федерації.

ХХІV Щорічна сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ традиційно проходить у форматі загальних пленарних засідань та в рамках трьох комітетів: з політичних питань і безпеки; з економічних питань, науки, технології і довкілля, та з демократії, прав людини і гуманітарних питань.

Учасники сесії голосуватимуть резолюції трьох комітетів і 13 додаткових пунктів, спрямованих на модернізацію ОБСЄ, найбільшої регіональної організації з питань безпеки у світі, в річницю відзначення підписання Гельсінських угод 1975 року.

Резолюція І Загального комітету Асамблеї з політичних питань і безпеки засуджує  порушення припинення вогню в Україні, «глибоко шкодує з приводу грубих порушень основних принципів ОБСЄ Російською Федерацією в контексті конфлікту», наполегливо закликає усі сторони в конфлікті забезпечити вільний доступ для спостерігачів ОБСЄ і закликає Росію повною мірою використовувати свій вплив на незаконних сепаратистів в Україні в інтересах дотримання ними всіх зобов'язань до Мінських угод. Автор резолюції Маргарета Седерфельт (Швеція), доповідач першого загального комітету Асамблеї, у своєму проекті резолюції висловила занепокоєння з приводу трагічних подій і загибелі людей в Україні і підкреслила роль ОБСЄ в залученні всіх сторін до конструктивного діалогу, моніторингу та підтримки виконання всіх принципів і зобов'язань ОБСЄ на місцях, запобігання подальшій ескалації кризи і заохоченні дипломатичного процесу з метою мирного врегулювання кризи.

ІІ Загальний комітет з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища розгляне головне питання, яке лежить в основі міжнародного співробітництва, а саме, в контексті економічного і екологічного виміру. Проект резолюції закликає всі держави-учасниці ОБСЄ в дусі Гельсінкі активізувати зусилля щодо пошуку і втіленню в життя комплексних рішень наших спільних екологічних та економічних проблем, включаючи питання продовольчої та водної безпеки, зміни клімату, енергетичної безпеки, міграції та вдосконалення управління фінансовими інститутами та нагляду над ними, а також закликає держави-учасниці проводити на місцевому, національному та регіональному рівнях політику щодо зменшення наслідків зміни клімату та адаптації до таких змін і з цією метою напрацьовувати нові двосторонні та багатосторонні угоди.

ІІІ Загальний комітет з питань демократії прав людини і гуманітарних питань розгляне резолюцію, що включає в себе заяви та рекомендації про кризу в і навколо України, включаючи випадки політично мотивованого позбавлення волі, застосування смертної кари, дискримінаційного поводження, в тому числі, з мігрантами та біженцями, переслідування журналістів і правозахисників. Автор резолюції Гордана Коміч (Сербія) засуджує тривале переслідування і тюремне ув’язнення на політично мотивовані звинувачення журналістів і правозахисників в декількох країнах-членах ОБСЄ.

Щорічна ХХІV сесія завершиться 9 липня виборами посадових осіб Асамблеї і прийняттям Гельсінської Декларації, яка сприятиме формуванню політики ОБСЄ і національної політики.

Довідково. Усі доповіді і проекти резолюцій розміщені на сайті Асамблеї www.oscepa.org за адресою: www.oscepa.org/meetings/annual-sessions/2015-annual-session-helsinki.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00