Робоча група створена за дорученням Голови Верховної Ради для збору, аналізу та здійснення контролю виконання рішень Верховної Ради у цій сфері.

У засіданні взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, "НАК "Нафтогаз", Антимонопольного комітету, профільних асоціацій, громадських організацій, експерти.

Перший заступник голови Комітету Дмитро Андрієвський, відкриваючи засідання, звернув увагу на те, що члени робочої групи своєчасно отримали інформацію лише від Рахункової палати. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), лише сьогодні о 9 годині ранку надіслала свої матеріали на електронну пошту.

"Комітет з розумінням поставився до пропозицій урядових організацій і відповідних комісій, які регулюють і надають послуги, працювати в форматі робочої групи, а не слідчої комісії. Ми розуміли, що таким чином ми можемо створити умови для професійної розмови. Але, якщо надалі так буде відбуватися співпраця - ми не будемо своєчасно отримувати документів для того, щоб їх вивчати і приймати рішення, інформувати суспільство і пропонувати надавати свої пропозиції щодо майбутнього цих тарифів - напруження в залі Верховної Ради буде тільки зростати", - наголосив Д.Андрієвський.

В. о. голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк поінформував членів та учасників робочої групи щодо цін на природний газ для населення. Він зазначив, що після підвищення тарифів НКРЕКП вживаються заходи для реформування галузі. Серед іншого він назвав зменшення нормативів споживання газу населенням без лічильників. Норма була зменшена вдвоє - з 6 м3 до 3 м3. За його словами, уряд підтримав ініціативу Комісії щодо цього. Це дасть змогу населенню у два рази менше платити за газ, а облгазам - активніше працювати над встановленням лічильників, стимулюватиме їх.

Д.Вовк також відзначив ініціативу Комісії щодо перегляду керівних технічних нормативів, які напряму впливають на вартість послуг з опалення. Ці нормативи були розроблені ще в радянські часи (були перезатверджені на початку 90-х років минулого століття). Ці керівні технічні нормативи визначають планові норми споживання, вони базуються на кліматології, на типах будинків і нормах споживання тепла цими будинками. Комісія пропонує переглянути ці нормативи з огляду на те, що за цей час змінився і клімат, і серії будинків тощо.

В. о. голови НКРЕКП поінформував учасників засідання й про інші заходи, які планує Комісія, зокрема, про розроблений законопроект про комерційний облік всіх енергоносіїв, яким  передбачається законодавчо врегулювати, що до 2017 року всі житлово-комунальні послуги, такі як електрика, газ, теплова енергія та водопостачання, нараховуватимуться тільки за лічильниками.

Д.Вовк висловив сподівання, що цей законопроект буде підтриманий Верховною Радою.

Д.Андрієвський поінформував учасників засідання про те, що крім цієї робочої групи, яка займається вивченням питання підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги, на базі Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення створено ще одну робочу групу, яка займається питаннями нарахування субсидій. Ця група працює над тим, щоб кожна людина своєчасно і в повному обсязі мала змогу отримати таку субсидію, щоб це була реальна соціальна підтримка наших громадян. Засідання групи відбулося 27 квітня, за результатами якої надані рекомендації Кабінету Міністрів в частині внесення змін до Порядку надання житлових субсидій.

Промовець висловив упевненість, що працюючи у цих двох напрямах - технічному і технологічному - робочі групи дадуть відповіді на більшість питань, які турбують громадян.

Члени робочої групи також заслухали представників "НАК "Нафтогаз", їх відповіді на запитання народних депутатів, виступи представників громадських організацій з пропозиціями й доручили надати до наступного засідання:

"НАК "Нафтогаз" прогнозний річний баланс природного газу на 2015 рік надходження та розподілу з відображенням показників видобутку та споживання газу на тимчасово окупованих територіях з урахуванням комерційного газу;

НКРЕКП розрахунки зменшених вдвоє норм споживання 3м3 природного газу для домогосподарств з газовою плитою.

А також звернутися до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щодо надання розрахунку затверджених норм споживання газу у 200м3 та їх кореляції із соціальними нормативами для розрахунків житлових субсидій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00