Зокрема, членами Комітету під час чергового засідання 4 березня було обговорено проект закону про внесення змін до Закону "Про спеціальну (вільну) економічну зону "Порто-франко" на території Одеського морського торговельного порту" (щодо регулювання інвестиційної діяльності на території СЕЗ "Порто-франко"). Законопроектом (реєстр.№1642) пропонується уточнити порядок створення та функціонування спеціальної (вільної) економічної зони "Порто-франко". Запропоновані зміни стосуються збільшення строків функціонування зони, її розмірів, уточнення мети створення та строків функціонування СЕЗ "Порто-франко", особливостей дії законодавства України в зоні, повноважень Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради, органу господарського розвитку і управління СЕЗ "Порто-франко", складу суб’єктів СЕЗ "Порто-франко", визначення порядку ввезення на територію СЕЗ "Порто-франко" товарів та інших предметів, а також вивезення їх за межі зазначеної території, особливостей оподаткування та валютного регулювання на цій території.

Члени Комітету також опрацювали проект закону про вільну (спеціальну) економічну зону "Порто-франко" (реєстр.№1731), авторами якого пропонується визначити порядок створення, ліквідації та особливості механізму функціонування вільної (спеціальної) економічної зони "Порто-франко".

Окрім того,було розглянуто проект закону"Про Економічний експеримент на території міста Одеси" (реєстр.№1786), яким визначається порядок проведення економічного експерименту на території міста Одеса, що за правовими ознаками є різновидом спеціальної (вільної) економічної зони.

За результатами засідання, Комітетом було в цілому підтримано ідею щодо необхідності запровадження територій зі спеціальними умовами діяльності для промислових підприємств як ефективного інструмента вирішення нагальних для країни в цілому та окремих територій питань залучення інвестицій, збереження існуючих та створення нових робочих місць, впровадження новітніх технологій, створення сучасної виробничої, транспортної та ринкової інфраструктури, активізації експорту, збільшення поставок високоякісних товарів і послуг, сприяння розвитку зовнішньоекономічних зв’язків та наповнення бюджетів усіх рівнів. Разом з тим, народними депутатами було висловлено застереження щодо того, що внесені законодавчі пропозиції не узгоджуються з вимогами щодо порядку створення спеціальних економічних зон, встановленого Законом "Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон". Усі зазначені закони містять низку системних недоліків, які нівелюють їх стимулюючу функцію та несуть невиправдані ризики адміністрування, до того ж зазначені законопроекти отримали негативні висновку Кабінету Міністрів України. 

Відтак, Комітетом було прийнято рішення рекомендувати парламенту за результатами розгляду у першому читанні відхилити вищезазначені законопроекти, в цілому підтримуючи ідею щодо необхідності створення інструментів економічного зростання і стимулювання виробничої діяльності на окремих територіях. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31