У Верховній Раді відбулося засідання міжпарламентської групи дружби Україна-Італія за участі новопризначеного Надзвичайного та Повноважного Посла Італії в Україні  Давіде Ла Чечіліа. До участі долучилися  Перший Секретар Посольства Італії в Україні Лука Трабальца та адміністративний асистент Посольства Ірина Півненко.

Як відзначив на початку зустрічі співголова групи дружби Сергій Алєксєєв, це дуже важлива зустріч, оскільки за каденції попереднього Надзвичайного та Повноважного Посла Фабріціо Романо групі дружби вдалося вибудувати конструктивну, а головне – продуктивну роботу. І саме такий формат роботи  необхідно продовжувати і надалі.


 

"Я дуже вдячний за підтримку посольству Італії в Україні. Окремої уваги заслуговують наші здобутки та співпраця в політичній, економічній та культурній сферах. Це сприяє налагодженню діалогу між нашими країнами" - сказав він.

 У свою чергу, Давіде Ла Чечіліа наголосив,  що Італія підтримує санкції проти порушень Росією міжнародного права, Італія сприймає санкції саме як метод тиску на винну країну.  "Італія має втрати від санкцій, але ми згодні на ці втрати і на цей крок", - констатував посол. Давіде Ла Чечіліа також відзначив, що посольство Італії в Україні сприятиме розвитку економічних відносин між країнами,  тому запропонував провести спільний бізнес форум, до участі у якому будуть запрошені представники бізнесу з Італії та України.

Водночас  Сергій Алєксєєв запропонував наступного року запросити до України представників опозиційних політичних сил Італії, як то "5 зірок", щоб мати можливість донести до них українську позицію щодо Криму та подій на сході нашої держави.

Під час засідання йшлося  про взаємодію у медичній галузі. Задля поліпшення роботи в цьому напрямі, за словами співголови групи дружби Оксани Корчинської, необхідно підписати  меморандум між Міністерствами охорони здоров’я України та Італії, що передбачатиме можливість проводити оплату лікування хворих в Італії за рахунок бюджетних коштів після госпіталізації, а не наперед, як це є зараз.

"Бюджетом передбачено 17 млн євро на наступний рік державного фінансування на лікування важкохворих. Однак між міністерствами не вдалося укласти нормативний акт, який би давав змогу спочатку покласти важкохворого на лікування, а потім за це розрахуватися. Тобто клініки Італії вимагають попередню оплату, але враховуючи важкість хвороб пацієнтів, цю практику треба змінювати» - сказала вона додавши, що за таким принципом готова працювати зараз тільки одна клініка у Ватикані.

Загалом же, за словами Оксани Корчинської, протягом лише цього року італійські виробники протезів зробили 11 протезувань за рахунок Державного бюджету для українських громадян, 5 протезувань було здійснено  коштами благочинників. Окрім того, 24 дітям  з України було трансплантовано кістковий мозок, а вартість однієї такої операції становила 120-150 тис євро.

Оксана Корчинська також наголосила на важливості проведення роз’яснювальної роботи в Італії щодо подій на сході України, бо, за її словами, не всі знають, що там відбувається. «Коли місяць тому я привела представників італійської компанії, що займається лікуванням, до поранених хлопців у шпиталях, вони зізналися, що  нічого не знали про війну в Україні. Тож у політичному контексті ми теж маємо співпрацювати» - наголосила вона. У свою чергу,  Давіде Ла Чечіліа пообіцяв взяти під контроль питання підписання меморандуму між Міністерствами охорони здоров’я обох країн.

 Повертаючись до питання економічної співпраці, член групи дружби Олег Купрієнко закликав представників італійського бізнесу, що працюють в Україні, у разі корупційного тиску на них повідомляти про це членів групи дружби. Анна Романова розповіла, що на ІІІ Міжнародному туристичному форумі, що проходив 21-22 жовтня в м.Левіко (регіон Трентіно-Альто-Адідже) завдяки зусиллям посольства України в Італії було презентовано туристичні  спроможності  України, зокрема, в секторі медичного та оздоровчого туризму.

Активну участь в обговореннях взяли також народні депутати  Андрій Шинькович та Віктор Романюк. Загалом, до заходу долучилися 17 українських парламентаріїв. Вони розглянули звіт роботи групи дружби за 2016 рік та план роботи на 2017 рік, домовившись внести правки та пропозиції перед остаточним затвердженням. Окрім того, під час засідання було обрано ще одного секретаря міжпарламентської групи дружби Україна-Італія –  Ганну Степаненко.