Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу на засіданні 7 травня розглянув звернення Голови правління акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Миколи Чернотицького з приводу атак на незалежне Суспільне мовлення та ухвалив рішення щодо цього звернення.

У своїй відповіді Комітет зауважив, що свобода вираження поглядів та право на пошук і отримання інформації є невід’ємною умовою функціонування справжньої демократії, а ЗМІ є найважливішим інструментом свободи вираження поглядів у публічній сфері, що дозволяє людям реалізовувати своє право на пошук та отримання інформації.

«Враховуючи, що Україна обрала курс на повноправне членство в ЄС, і те, що наша держава перебуває зараз на етапі офіційного початку переговорів з ЄС про вступ, а також те, що переговорний процес відкривається і закривається саме оцінкою дотримання фундаментальних прав людини, в тому числі свободи вираження поглядів, для України є важливим подальше забезпечення дотримання прав як на законодавчому рівні, так і при реалізації вже прийнятого законодавства, та не підірвати репутацію України як демократичної країни перед міжнародною спільнотою», — вказано у відповіді Комітету.

Комітет з питань інтеграції України до ЄС наполягає на важливості забезпечення державою належного функціонування незалежного суспільного мовлення в демократичній країні, в тому числі шляхом належного його фінансування.

Наголошує на неприпустимості будь-яких дій, що можуть підривати діяльність та незалежність суспільного мовлення.

Рекомендує Комітету з питань бюджету, у разі надходження законодавчих ініціатив, що стосуватимуться фінансування незалежного суспільного мовника, враховувати міжнародні зобов’язання України наведені в мотивувальній частині цього рішення.

Рекомендує Кабінету Міністрів України вжити відповідних заходів для забезпечення належного фінансування суспільного мовлення згідно з чинним законодавством.

Пропонує довести до відома народних депутатів України рішення Комітету з питань інтеграції України до ЄС для врахування в роботі та безумовного дотримання міжнародних зобов’язань України.

У рішенні Комітет також наголошує на неприпустимості кадебістських практик втручання у роботу незалежного Суспільного телерадіомовника. Також, за наполяганням Першого заступника голови Комітету Вадима Галайчука, більшістю голосів Комітет додав ремарку про те, що Комітет з питань інтеграції України ЄС закликає усі ЗМІ дотримуватися єдиної національної інформаційної політики.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 травня 2024 10:51
19 травня 2024 14:00
19 травня 2024 13:30
19 травня 2024 13:15
19 травня 2024 13:00
19 травня 2024 12:30
19 травня 2024 12:00
18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53